Placki bananowe

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 banany
  • ½-1 szklanki mąki pszennej (w zależności od wielkości i stopnia dojrzałości bananów)
  • sok z cytryny - do smaku, ok. 1 łyżeczki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Banany zmiksować, dodać sok z cytryny, wymieszać z mąką i ew. dodać troszkę wody, aby masa nie była za gęsta (ciasto ma być konsystencji gęstej śmietany).
  • Na patelni rozgrzać olej (w ilości pokrywającej dno patelni) i nakładać łyżką ciasto.
  • Placuszki smażyć na niezbyt dużym ogniu, aby się za szybko nie przypiekły.
  • Po zdjęciu z patelni należy placuszki odsączyć z tłuszczu. Wtedy też troszkę ciemnieją, ale są wyśmienite.