Piernik bezglutenowy

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Składniki:

  • 280 g mąki zwykłej (lub ryżowa, bezglutenowa)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 150 g cukru pudru
  • 115 g masła(margaryny bez mlecznej), roztopionego i schłodzonego do temperatury pokojowej
  • 225 g melasy
  • 250 g mleka(może być ryżowe, owsiane, sojowe)
  • roztrzepane jajko(można zastąpić jajko 3 łyżkami mąki ziemniaczanej i 3 łyżkami wody)
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Natłuścić płytką formę i wyłożyć pergaminem.
  2. Przesiać do miski suche składniki: mąkę, cukier puder, sodę i przyprawy (3 łyżki mąki ziemniaczanej)
  3. Dodać suche składniki do mokrych: mleko, melasa, masło (3 łyżki wody) i wymieszać żeby się połączyły, ale nie za długo
  4. Przelać ciasto do formy; piec 50-60 min. Piernik powinien być sprężysty, gdy się nań naciśnie. Lekko przestudzić, po czym wyłożyć na kratkę do przestygnięcia
  5. Piernik można polukrować lukrem i przystroić kandyzowanym imbirem lub innymi owocami.