- 1 szklanka kaszy mannej
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kg kwaśnych jabłek (antonówka!)
- 3/4 kostki masła
- kaszę, mąkę i cukier dokładnie wymieszać, można dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne.
- jabłka zetrzeć, i potem układać warstwami w tortownicy (wysmarowanej masłem): ok. 1 szklanki mixu, na to jabłka, znów szklanka mixu + jabłka, i na górze 3-cia szklanka mixu,
- na to wszystko zetrzeć lub ułożyć równomiernie plastry masła (3/4 kostki),
- wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut (170 stopni);
Podobno taka szarlotka nie ma szans się przypalić i zawsze się udaje;
Do jabłek można dodać różne dodatki, co kto może jeść (trochę cynamonu, namoczone rodzynki, orzechy itp).