Ciasteczka z niespodzianką

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Z przepisu wychodzi ok. 20 sztuk

Składniki:

  • 150 g margaryny bezmlecznej i bez lecytyny sojowej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 200 g (opakowanie) kleiku ryżowego
  • ½ szkl. wody
  • namoczone rodzynki lub niewielkie kawałki jabłek

Przygotowanie:

  • Margarynę trochę rozetrzeć lub rodrobnić z cukrem, dodać kleik i wodę.
  • Zagnieść ciasto (nie trzeba dodawać więcej wody, tylko mocno ugniatać składniki) aż będzie spójne i równomiernie wilgotne.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, do środka każdej kulki wkładać rodzynki, jabłka.
  • Kulki układać na suchej blasze, piec ok. 25 min w temp. 180*C

Uwagi:

  • Ciasteczka powinny być lekko przypieczone - na żółto, twarde na zewnątrz i miękkie wewnątrz. Im krócej są pieczone - tym bardziej miękkie.