Bebilon Pepti
Forum main page → Dziecko z AZS- alek-polk: Witam. moj synek mając 2 tygodnie pierwszy raz dostał alergii- był wysypany na calym ciele, karmiłam go rok piersią i byłam na diecie bezmlecznej=- po zaleceniu pediatry. po odstawieniu pediatra wypisywal mi przez 2 miesiace bebilon pepti,ale ktoregos dnia sprobowalam mu dac gotowa kaszke juz ze zwykłym mlekiem modyfikowanym i nie mial uczulenia, wiec przeszlam na zwykle moyfikowane ( bebiko 3 ), ostatnio znow sie zaczelo- ma wysypana i czerwona buzke,a rece i nogi ma bardzo suche, pomimo,ze kapie go w oilatum i smaruje calego dardia. Poszlam wiec do dermatologa i wypisal on mi zaswiadczenie, ze dziecko musi byc na diecie eliminujacej i ze mam mu podawac mieszkanke bezmleczna-czyli abo nutre ablo bebilon pepti. Pediatra powiedzial,ze nie moze wypisac refundacji na mleka, bo teraz juz nie ma dla alegikow refundacji tylko dla dzieci z brakiem wchlanian ia potwierdzonym biopsja (sic!). Z tego co czytam, to nie ma refundacji na Nutre,ale jest na Bebilon Pepti.Ale czy od pediatry czy od alergologa? z drugiej strony moje dziecko na 17 miesiecy,a ponoc refundacja jest do roku. Czy ktos mi podpowie co mam robic? Zależy mi na refundacji,bo nie stać mnie na takie drogie mleko!
- renia76: zrob testy alergiczne,nam pomogly.Synek wówczas miał 1.8 misiecy.Małam to samo...żyłam w błednym kole.Teraz wiem,że to nie mleko.Zrób testy radze ci.
- ViolaK: Kuba ma 7 lat i pediatra wypisuje mu Bebilon Pepti na refundację, co prawda potrzebowałam zaświadczenie od alergologa o leczeniu i chorobie przewlekłej . Dopytaj bo ktoś tu kręci ....
- Miquilis: Z tego co mi wiadomo, Nutramigen od początku roku jest 100% płatny (mimo że na receptę) niezależnie od wieku dziecka, po prostu nie ma go na liście leków refundowanych. Natomiast Bebilon Pepti a i owszem jest - obecna cena to 7,06zł bodaj za puszkę. Gdy dziecko skończy rok, potrzebne jest zaświadczenie od alergologa, by pediatra mógł dziecku nadal wypisywać recepty na mleczko. Bez zaświadczenia ani rusz.
- Miquilis: Do powyższego - Bebilon Pepti 3 rzeczywiście nie jest już na zniżkę (są tylko 1 i 2) - aczkolwiek na receptę. Dzisiaj oświeciła mnie pani alergolog.
- ViolaK: Nie wiedziałam, że jest Bebilon Pepti 3 Ja znam tylko Bebilon Pepti 1 : dla dzieci do 5 m-c życia i Bebilon Pepti 2 dla dzieci od 6 m-c życia i dla dorosłych też. Coś ta pani alergolog "niedoinformowana" jak na mój gust.
- Miquilis: Eh, tak się dokładnie wsłuchiwałam w to co pani doktor do mnie mówi, że aż się dziwię, że nie zrozumiałam (?) :] Może coś innego miała na myśli, a ja po swojemu przekręciłam i tu szerzę złe informacje. Mea culpa.
- Joaska: Mam starszą 6 letnią córkę, która jeszcze do grudnia piła Bebilon i rocznego maluszka, który do niedawna był karmiony piersią, ale z uwagi na skazę białkową dostał bebilon, po nowym roku mam problem z refundacją - pani alergolog mówi, że muszą wyjść przeciwciała w testach. Starsza córka ma bardzo silne AZS i wyraźnie źle reaguje na mleko i jego przetwory, a jakiekolwiek przeciwciała w testach wyszły pierwszy raz, kiedy miała 5 lat. Teraz przepłacam za mleko, a wczoraj w jednej aptece usłyszałam, że bez recepty w ogóle nie sprzedadzą. Zastanawiam się, czy muszę doprowadzić dziecko do tragicznego stanu podając zwykłe mleko, żeby dostać receptę na bebilon. Wcześniej bez problemu wypisywał mleko pediatra, który dobrze znał dziecko, a teraz wszyscy zgłupieli po zmianie ustawy refundacyjnej i się asekurują. Mam trudną sytuację finansową i strasznie mnie wkurza, że muszę przepłacać, nie rozumiem, dlaczego w jednej aptece mogą sprzedać to mleko bez recepty, a w innej odmawiają. Wiem dobrze, czym dla moich dzieci skończą się eksperymenty ze zwykłym mlekiem. Asia nawet po małej łyżeczce jogurtu miała tak silne zmiany, że trzy noce mieliśmy z głowy. Mały ma łagodniejsze objawy skórne, ale gorsze oddechowe. Może ktoś napisze, czy u was wymagane są podkładki w postaci wyników testów alergicznych? Za tydzień mamy wizytę u alergologa, zobaczę, co powie, a na razie płacę i płaczę...
- ViolaK: Ja też muszę "odszczekać" swoją wypowiedź. Od nowego roku zaczęły się u nas problemy, jak u wszystkich. Pediatra powiedział, że potrzebuje zaświadczenie od alergologa, no i ok. .Poszłam do alergologa a ten mi "wyskoczył", że dziecko w tym wieku nie potrzebuje już pić mleka i można je zastąpić swobodnie innymi produktami ; zaświadczenie wypisał, ale w nim ani słowa o alergii pokarmowej i AZS, tylko astma i nieżyt nosa na tle alergicznym. Wątpię czy pediatra przy całych swoich dobrych chęciach będzie nam mogła wypisać receptę refundowaną na Bebilon. Przy następnej wizycie u alergologa będę musiała się go zapytać i przypomnieć, dlaczego się u niego zjawiliśmy za pierwszym razem Ale NFZ nam zafundował ustawę refundacyjną !