PROSZĘ O POMOC...co robić?!
Forum main page → Dziecko z AZS- aga0404: Witam. Mój synek ma już prawie 6 msc...ok 3 msc stwierdzono u niego skazę białkową z azs...po 5 msc testy z krwi potwierdziły alergię POKARMOWĄ...mam mętlik w glowie, wierzę że ktoś mi tu pomoże radą z własnego doświadczenia. Odwiedziliśmy niejednego lekarza w Polsce i za granicą (ponieważ obecnie przebywamy w Irlandii)... Synek zawsze był i jest super radosnym dzieciaczkiem...nawet gdy go swędziało, dzielnie sobie radził. Początkowo, bardzo dobra polska specjalistka pediatra- alergolog nakazała stosowanie mleka NUTRAMIGEN, krople fenistil (3x10) i KREM STEROIDOWY ELOCON ...a takżeco mnie zdziwiło, przy jego wysypce kazała rozszerzać dietę dziecka i obserwować zmainy- ale nie umiałam stwierdzić co go uczula, bo stale był czerwony....spróbowal tylko jabłka, gruszki marchewki w niewielkich ilościach...podawalam mu też na wieczór kleik do mleka nutramigen...mineły 2 msc synek jest ciagle w punkcie wyjścia....SWEDZI GO JEST SUCHA SKÓRA I WYSYPKA. Udaliśmy się do lekarza w Polsce- ten z kolei skrytykowal podawanie fenistilu- powoduja jego zdaniem klopoty z sercem, i zalecil ZYRTEC 1x5 (pomimo ze synek mial 5 msc) i zmienil mleko na BEBILON PEPTI....zakazał absolutnie podawania czegokolwiek innego niz to mleko.....nawet powiedzial ze syn moze zle reagowac na kleik kukurydziany....zalecil także ELIDEL I METRONIDAZOL na twarz dziecka... ZMIENILAM MLEKO...POPRAWY stanu skóry NA RAZIE NIE WIDAĆ (mija 3 tyg)...po ZYRTECU wydawal się ospaly..,odstawilam go, czasami smaruję syna elidelem, stosuję nieprzerwanie produl któw z serii EMOLIUM, OSTATNIO podaję mu latopic w saszetkach-chce kontynuowac to....bo wydały mi się bardziej odpowiednie od zyrtecu....choć lekarz odradza mi latopic.... Proszę o poradę...Skoro stan syna nie poprawil się po nutramigenie po tak dlugim czasie to może to nie alergia na mleko- choc nic innego nie jadał? czy rozszerzac dietę, jesli tak to jak? Czy w koncu skora ulegnie poprawie, skoro dziecko je teraz z kolei tylko bebilon pepti?...czy w ogole te mleka tak dzialają, ze stan dziecka sie poprawia? Czy nadal stosowac masci steroidowe, ktore daja krotkotrwaly efekt?....JAK MU POMÓC? AGA
- gaja23: kochana napisz więcej o badaniach, robiłas panel pediatryczny? wyszła tylko alergia na pokarmy czy na inne alergeny też? Mój syn obecnie 15-mczny od 6 tyg miał stwierdzone AZS, miał rany wysiękowe na szyi, zgięciach nów i rąk, sączyła mu się aż ropa z tych ran Bebilon pepti pomógł na tyle, że rany przestały się sączyć ale nadal były. Czego ja nie wypróbowałam, nic nie pomagało, też był fenistil, żyrtec, Clemastinum i Aerius i żadnej poprawy, maść sterydowa łagodziła zmiany na bardzo krótką chwilę. U nas stwierdzona została alergia na jajo kurze i roztocza, także na razie staram się unikać jajek a roztocza to wiadomo, ciężko z tym :/ Odstawiłam wszelkie leki i emolienty gdyż po nich nie było poprawy, skóra była nadal zaogniona i wręcz dowiedziałam się, że u niektórych atopików mogą one wręcz pogorszyć stan skóry gdyż zawierają np parabeny (nie wszystkie). My kąpiemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek tłoczonej na zimno, myjemy mydłem aleppo, gdy skóra jest brzydsza smaruję maścią z kwasem bornym (robiona w aptece na receptę) w krytycznej sytuacji steryd ale od kiedy odstawiłam wsio z tych leków i innych mazideł z apteki skóra jest o niebo lepsza. Acha i piorę tylko w szarym mydlę a w dzień przy każdej zmianie pieluszki smaruję skazy żelem z żyworódki.
- cmlu: hej, na lecznicze działanie nutramigenu czekac 2-3 tygodnie i nic innego nie podawac no po tygodniu lyzeczke kleiku ryzowego nestle ,ale nie kaszki, do butli, to max. zyrtec powoduje ospalosc wiec daje sie na noc a 5 kropli na 5 miesieczniaka to norma. u mojego mikolaja fenistil w kroplach powodowal drgawki od czasu do czasu. nie wiem czy toon ale wystepowaly tylko w okresie brania po pol godziny odpodania leku. fenistilu daje sie tyle kropel ile dziecko wazy x3 dziennie. jak wazy 6 kg to 6x3. probowanie jakichkolwiek owocow na poczatku przy tak malym alergicznym dziecku to bedzie porazka. polecam warzywko, dynia, brokul malo uczulaja, pasternak. jak nie ma czegos napolce sprawdz w sklepach bio, jesli jestes milosniczka zywienia sloiczkowego, ale sloiki przy alergii odpadaja. tez bylam, a musze codziennie gotowac. pamietaj ze jeden alergen moze wysypac odrazu a moze po 2 dniach i jest to reakcja typu poznego. lekarz ma racje zeby pil na razie tylko to mleko. jak rozszerzysz diete w 7 a nie w 5 czy 6 miesiacu to naprawde nic sie stanie. moja alergolog ma duzo pacjentow na piersi lub samym mleku do 8 miesiaca. na forum bylo keidys dziecko ktore do roku czasu pilo nutramigen tylko, i zyje.
- aga0404: Bardzo dziękuję za podpowiedzi...wiem obserwacja i cierpliwosc....malymi kroczkami a bedzie dobrze, musi byc dobrze. Co do badań z krwi na alergię, u nas wyszło, że póki co synek nie ma alergii wziewnej...na pewno ma pokarmową...lekarz stwierdził że na bialko, bo w istocie jadł wzasadzie tylko mleko...caly czas męczy mnie tylko 1 pytanie...skoro dziecko nie dostaje alergenu- w tym wypadku białka, je tylko nutramigen przez 2 msc. dlaczego nie ma poprawy...? Ktos mi powiedział, ze jest on w grupie dzieci uczulonych na skladniki w nutramigenie, zgodze się...być może...synek dostaje teraz Bebilon pepti(bede testowac je nawet 3 msc0...i nic innego....zupelnie zadnych herbatek, kleików....itp. tylko bebilon i wode mama i ja,..co mam robic...jesli i to mleko nie pomoze, CZYM GO KARMIĆ? ....a jesli nawet odważymy się dać mu dynie, brokuł.....to jak rozpoznać czy nie jest i na to uczulony...skoro jest ciągle wysypany? dziękuję dziewczyny za wsparcie!
- aga0404: Mam jeszcze jedno pytanko....cze ktos moze wie czy można podawac latopic(1xdziennie) i zyrtec(1X5kropli)....czy to nie koliduje ze sobą?
- cmlu: nie wiem nie znam latopicu.sprobuj pytac w innym watku. moze ma lamblie zrob test met elisa. poczytaj forum troche. moze wpadnie ci cos do glowy. moze gronkowiec lub grzybki w jelitach rzadza. badaj wiec kupke. skoro nie widzisz zwiqzku z pokarmami. moze roztoczaa kot lub pies. moze proszek moze chlorowana woda z kranu. kto wie. ech. daj warzywko i patrz czy niema pogorszenia, wzdec, biegunki wymiotow lub uporczywych ulewan. cos jesc w koncu bedzie musial. ale na razie jeszcze ma kilka tyg czasu. daruj sobie na razie gluten, skup sie na warzywach. takie madrosci male innina pewnolepiej poradza, pisze to, co wiem
- margoow: Witam Wszystkich, jestem tu po raz pierwszy i od kilku dni czytam forum AZS. I jestem w szoku, ile tu jest informacji i jak duzo mozna sie nauczyc od mam dzieci z azs. Sama jestem mama 6 miesiecznego dzicka u ktorego stwierdzono azs w 4 miesicu no i od tamtej pory walczymy z ta chorba. Szczegolnie witam 'aga0404' bo wyglada na to, ze leczymy dzieci u tej samej pani doktor w Dublinie (R.B.). Mamy identycne leczenie zalecone; Elocom + Fenistil+Bebilon PeptI. Dodatkowo uzywam jeszcze Silcocks Base do nawilzania suchych miejsc przy kazdej zmianie pieluszki, i musze powiedziec ze dziala rewelacyjnie. Uczulenie nigdy nie schodzi do konca ze skory syna i jak tu probowac nowych warzyw, owocow, kaszek czy kleikow. Lekarka powiedziala mi, zebym podawala nowosci a potem czekala 3 dni na reakcie jesli nic sie nie dzieje to mozna podawac dalej. Tak tez robilam ale wyglada na to,ze u synka reakcja alergiczna pojawia sie znacznie pozniej 5,7 dni wiec odstawilam wszytko.Po paru dniach leczenia skory i karmienia tylko Pepti bylo wszytko ok i tu nagle nie wiadomo skad, bach wysypalo go strasznie na bruchu, plecach, rekach i nogach, szok, tak zle jeszcze nie bylo. No i zaczelam sie zastanwaliac czy to aby nie na tle nerwowym moje dziecko to ma bo w weekend zaczelismy z mezem nauke samodzielnego zasypiania, bez lulania, no i wiadomo bez placzu sie nie obeszlo... No i dzien pozniej synek byl caly w plamach. Czy ktoras z Was tez cos takiego zauwazyla, alergie pobudzona stresem? Ps. Dzis ide z dzieckiem do pediatry-alergologa, zobaczymy co nam pani powie.
- gaja23: margoow wszędzie możesz poczytać, iż stres nasila objawy AZS także jest to jak najbardziej prawdopodobne, że maluch tak zareagował - dla dziecka to duży stres nauka samodzielnego zasypiania Dodatkowo ząbkowanie może nasilić objawy, a także szczepienia.
-
nula_nulska:
"""...smaruję maścią z kwasem bornym (robiona w aptece na receptę) w krytycznej sytuacji steryd ale od kiedy odstawiłam wsio z tych leków i innych mazideł z apteki skóra jest o niebo lepsza. Acha i piorę tylko w szarym mydlę a w dzień przy każdej zmianie pieluszki smaruję skazy żelem z żyworódki."""
poprosze o przepis na maść z kw. bornym
co to ten żel z żyworódki?
- gaja23: [quote="nula_nulska":3gajfx15]"""...smaruję maścią z kwasem bornym (robiona w aptece na receptę) w krytycznej sytuacji steryd ale od kiedy odstawiłam wsio z tych leków i innych mazideł z apteki skóra jest o niebo lepsza. Acha i piorę tylko w szarym mydlę a w dzień przy każdej zmianie pieluszki smaruję skazy żelem z żyworódki.""" poprosze o przepis na maść z kw. bornym co to ten żel z żyworódki?[/quote:3gajfx15] niestety przepisu nie mam bo to lekarz na recepcie wpisał i nawet nie patrzałam co i jak, że z żyworódki można kupić albo w zielarskich sklepach albo na allegro a najlepiej zainwestować w tą roślinkę i potem samemu okłady z liści robić lub przecierać skórę sokiem z liści
- 1
- 2