Atopik z Londynu
Forum main page → Dziecko z AZS- anna27: Jest mały problem, bo lekarze nawet nie chcą zauważyć że Patrykowi coś jest, a o probiotykach bez laktozy to słyszę pierwszy raz, prawdopodobnie tak jak mój lekarz. A co do wit D3 to podaję mu roztwór wodny i nie ma problemów.
- Nati: W Polsce jest Probiotyk Lactiv up bez laktozy. Są też inne tolerowane przez alergików to tylko taka sugestia jest
- MyszkaB: Witam serdecznie wszystkich dotknietych problemem AZS. Jestem mama 4 miesiecznego Fabiana i rowniez mieszkamy w Londynie (SW). Zauwazylam u Fabianka czerwone wypryski na policzkach kiedy mial 6 tyg. Te krostki po paru dniach zniknely ale po paru tyg pokazaly sie na nowo. Pokazujac je pani doctor GP oczywiscie stwierdzila, ze to wysypka po porodzie i zejdzie przepisujac Aqueous cream. Faktycznie troszke pomogl ale niestety krostki wrocily z cala swoja sila kiedy Fabian mial 3 miesiace. Akurat w Boze Narodzenie mial ogromny wysyp na buzi i na calej glowce zrobily mu sie strupy. Strasznie to wygladalo a ja bylam przerazona. Zaraz potem pobieglismy do GP znow i po tym jak ja sama wczesniej wertujac ksiazki angielskie i internet stwierdzilam, ze to pewnie AZS Pani doctor przyznala mi racje!!! Przepisala Nam Hydrocortyzon, Hydrous cream (podobno tlustszy i lepszy od Aqueous) i oczywiscie Oilatum, ktorego i tak uzywamy od urodzenia. Inna sprawa to, ze karmie synka tylko piersia i zadnej diety dotad nie prowadzilam ale zauwazylam ze napewno silniejszej wysypki dostawal po orzechach i miodzie. Obecnie stwierdzilismy z mezem, ze przejde na diete eliminacyjna czyli zero mleka i przetworow, jaj, maki, makaronow etc. Duzo sie tutaj naczytalam i w zasadzie nie wiem co mam jesc a czego nie. Wiemy jakie produkty sa silnie uczulajace (moj maz jest allergikiem i ma astme) i napewno je wyeliminuje po to by sprawdzic czy to allergia pokarmowa. Zastanawiam sie tez czy jest mozliwosc, ze syn moglby miec tez juz wziewna, dotykowa? Jak drogie Forumowiczki myslicie?Prosilabym o pare rad bo na razie ten hydrokortizon pomaga tak jak u innych ale to wraca itd. Wybieram sie znow do GP i mam nadzieje uzyskac skierowanie do specjalisty. Czy warto? Dziekuje rowniez za te wszystkie wiadomosci ktore tak uzupelniaja nasze wiadomosci o aZS i podtrzymuja na duchu. Chcialabym poznac tez kogos kto rowniez jak ja boryka sie z tym problemem i wymienic informacje. Pozdrawiam i mam nadzieje ze otrzymam wartosciowe porady.
-
astarza78p:
Myszko,
Moje doświadczenie z GP są jak najgorsze, już chyba gdzieś o tym pisałam. Oni po prostu olewają choroby skóry i uważają, że wszystkie dzieci z tego wyrastają... Jeśli masz gdzieś polską przychodnie (na pewno coś jest w Dublinie jest już z 7-8, albo i więcej), znajdź tam alergologa i tam się kieruj.
Nam się udało znaleźć pediatrę ze specjalnością alergologiczną. Nasza GP nawet Nutramigenu nie przepisała, bo uważała, że jest zbędny.
Podr
- samulka1: Czesc, dopiero od tyg jestem w anglii a wczesniej bylam w irlandii. mam ktory ma 15 miesiecy i AZS I ciagle go wysypuje, w irlandii dostawaal na to bardzo slabe sterydy albo parafine. w polsce moj maly pil mleko nutramigen w irlandii mi go nie dali bo powiedzieli ze po roku dziecko musi przejsc na mleko krowie nawet jezeli ma skaze bialkowa. teraz znowu go wysypalo i moze podpowiecie jakie kremy albo masci na te wysypki beda dobre zeby w koncu przestal sie drapac !
- bzyku222: Jakoś przypadkiem natknąłem się na ten wątek... i mam dla Was dobrą wiadomość... W Polsce jest coś podobnego do Epedermu. Nazywa się MEDIDERM... jest dostępny w aptece, ja płaciłem coś koło 21zł za słoik. Skład ma podobny, bo jest w nim Aqua, Perolatum, Parrafinum i Emulsyfying wax. Juz nie musicie sprowadzac zza małej wody a działą całkiem całkiem.
- sskoczy: """W Polsce jest coś podobnego do Epedermu. Nazywa się MEDIDERM... """ Muszę się nie zgodzić: Epaderm nie ma w składzie Sodium Lauryl Sulfate. Ale za to Mediderm ma podobny skład do Aqueous Cream z UK (o ile dobrze pamiętam skład tego mazidła, bo miałam z nim do czynienia już sporo czasu temu).
-
Agać:
Wybieram się niedługo do Anglii i mam pytanie: co warto kupić tam na naszą skóre co jest lepsze od tego co jest dostępne w Polsce? Lub cosię opłaca kupić bo tu jest droższe?