Atopik z Londynu
Forum main page → Dziecko z AZS- Andziorek: """ sprobuje 'wymusic' wizyte u jakiegos alergologa. Sa tu tacy wogole """ No i tu wlasnie pojawia sie problem Edzia W UK nie ma lekarza specjalisty ALERGOLOGA. Tym zajmuje sie dietetyk. A jesli chodzi o testy, to te moze zrobic tylko pediatra (stad tez ja musialam wymusic skierowanie). Sprawami skornym zajmuje sie dermatolog. Jesli chodzi o dziecko, to polecam zrobic to co ja, zalatwic wizyte u pediatry, ktory pokieruje sprawami dermatologiczno-alergologicznymi i zajmie sie dieta. GP jest zbyt ogolny do tego. Pozdrawiam
- Andziorek: Polecam dla malych atopikow cos o czym mi nikt nawet nie wspomial w Polsce czyli ubranka ochronne, ktore pomagaja przy uzywaniu kremow, masci i emolientow. To mozna dostac na recepte i jest bardzo uzyteczne zeby maluch nie mial bezposredniego dostepu do kremow ktorymi jest smarowany. Uzywa sie tego rowniez do emolientow, jako "mokre" oklady. Wyglada to jak ubranka zrobione z tworzywa podobnego do bandaza elastycznego. Ubranka sa glownie z firmy Comfi Fast i moga to byc miedzy innymi koszulki z golfem, z rekawami, ktore mozna "zamknac", rajstopki, skarpetki, rekawiczki i to co mi sie najbardziej przydalo tzw. "clava" czyli sam kapturek na glowke, czesciowo oslaniajacy tez buzie.
- Maggie: Nie wiem czy mam rację ale czy takie ubranka powinno się stosować przy smarowaniu sterydami lub innymi silniejszymi maściami ? Kiedyś na jakiejś ulotce pisało , żeby nie stosowac pod opatrunkiem okluzyjnym nie pamiętam jednak dokładnie. Może odezwie się ktoś kto wie lepiej.
- Andziorek: Ja je stosuje wlasnie w tym celu - przy smarowaniu sterydami, zeby moj maluszek nie mogl na przyklad podrapac sie po glowce, a potem ta sama reka np potrzec oka. Niemniej jednak dermatolog polecil mi to rowniez do stosowania z emolientami, zeby dzialalo jako oklad a poniewaz to scisle przylega do ciala nie ma mozliwosci wycierania np o posciel, czy wcierania w ubranie zewnetrze. Emolient zostaje wowczas w tym ubranku i tak czy inaczej przylega do skory. Dzieki Bogu, teraz nie mamy potrzeby uzywania bluzeczek ani rajstop, niemniej kapturek uzywamy zawsze gdy musze mu posmarowac np. policzki. Dodam jeszcze, ze dowiadywalam sie ile te ubranka kosztuja (tak z ciekawosci) i taki zestaw jak dostal Antos tzn bluzeczka, rajstopki i kapturek kosztuje ponad 38 funtow.
-
Rivariva:
Pisze to ku przestrodze mam malych atopikow na Wyspach.
Prosze uwazac na to, co mowia Wam lekarze w Anglii i na caly system NHS (czyli polski NFZ). Wg prawa w Anglii leki wydawane na recepte sa refundowane a dla mam dzieci do 1. roku zycia sa darmowe.
I tu sie zaczyna problem.
Brytyjskie grono dermatologiczne nie uznaje lub udaje, ze nie zna Propoticu, a na stronie internetowej tego towarzystwa mozna przeczytac, iz UWAGA Protopic to taki krem, ale nie jest lekiem na AZS i lepiej stosowac sterydy bo sa sprawdzone i ich efektywnosc jest znana od lat.
Typowy lekarz na Wyspach (w Irlandii jest to samo) raczej poleci steryd niz Protopic na twarz rowniez.
Ta postawa to tylko niechec do wydawania pieniedzy, jesli NHS refunduje leki, sterydy sa tanie, a Protopic bardzo drogi, to juz wiemy, czemu tak sie dzieje.
Za daramo mozna w UK dostac rowniez emolienty, np Oilatum dla dzieciaczka, jesli lekarz je przepisze. To sie zmienia od przyszlego roku, a chodzi o rzeczy do kapieli.
Otoz NHS stwierdzil, ze kapanie w Oilatum czy Balneum w ogole nie leczy AZS i wobec tego NHS nie bedzie za nie placil. Nie musze nawet wyjasniac, jak taka postawa jest bzdurna i czym rozni sie dla atopika kapiel w emoliencie od kapieli w czystej wodzie.
Nastepna sprawa specjalisci. Specjalisci na Wyspach sa, ale zeby skorzystac z ich pomocy, nalezy sie leczyc prywatnie (to samo co u nas kochane mamy). Publicznie NHS zatrudnia ich bardzo malo, bo specjalisci zarabiaja duzo i NHS nie che za to placic. Zeby dostac sie publicznie do jakiegokolwiek specjalisty - chyba trzeba byc na granicy zgonu.
Historia mojej kolezanki Angielki. Diagnoza: podejrzenie raka skory, termin na wymaz - 8 m-cy!!! Musiala isc wiec prywatnie, cena: 600 funtow.
Nie chce Wam mamy nic mowic, kazdy sam sobie zycie ustawia. Prosze Was tylko uwazajcie z tymi sterydami i nie wierzcie, ze ich stosowanie zwlaszcza na twarz jest OK (sterydow nie mozna owijac opatrunkami - opinia polskich dermatologow). I jesli oferuja Wam cos za darmo, badzcie troche bardziej krytyczne.
Pozdrawiam
- Alex315: a wiecie moze czy Dicoflor30 jest tez dostepny w uk?
-
astarza78p:
Cześć jestem mamą atopika z Dublna, czytam o waszych przejściach z GP i troche mnie to oprzeraża... nam się trafiła bardzo dobra (jak na tutejsze warunki) GP, szybka i trafna diagnoza i takie również leczenie. Pomogła mu maść hydrocortizon i smarowidło z firmy ROWA. Mały narazie miał jeden "atak" AZS i narazie koniec, może ma jakąś łagodną forme? na wszelki wypadek zmieniłam proszek na ekologiczny.
Poszukajcie w swojej okolicy targów z ekologiczną żywnością, skoro są u nas na wsi w Dulinie to w Londynie napewno tez;-)
Wracając do lekarzy to ja znalazłam naszą GP, pytając się znajomych Irlandek i one mi powiedziały gdzie się udać;-)
-
Rivariva:
A dalabys rade podac dokladna nazwe tej masci z hydrokortyzonem i dokladna nazwe tego kremu z ROWA? bylabym wdzieczna
-
astarza78p:
Już daje, ale ja miałam na maść recepte: Hydrocortisyl Skin Cream 1% (4.21 euro); Rowa Emulsifying Ointment B.P. (5.66 euro)
my z D3, moge polecić naszą GP;-)
-
Rivariva:
Ceny zdaja sie ok, nie? Niestety trzeba doliczyc