Atopik z Londynu
Forum main page → Dziecko z AZS- kaja28: Witaj! Dzieki za slowa otuchy i wsparcie w bojach, poki co wstzrymam sie z wizyta u GP, a to dlatego ze dzis rano rozmawialm z pediatra, ktory leczy mojego synka i ptrzekonal mnie zeby zastosowac steryd, ktory mu przepisal i zawalczyc w ten sposob, a jesli stan sie nie poprawi to dopiro za 2 tygodnie wprowdzic nutramigen. Wiec dalej eliminuje podejrzane pokarmy ze swojej diety, tym razem jest to marzchew, nieukrywam ze zalezy mi aby karmic malego piersia. Do GP jednak i tak sie udam, choc nie cierpie do niego chodzic, bo na prawde jest takim ignorantem, ze szkoda slow. Moj Tobiaszek jest niewiele mlodszy od Twojego Ryana, bo za kilka dni skonczy 5 miesiecy. My mieszkamy we wschodnim londynie, a dokladnie w Stratford. Bardzo chetnie bysmy sie z Wami spotkali jezeli masz ochote. Pozdrawiamy Karolina i Tobiaszek
- aleksi: Hej, my jestesmy wlasnie po wizycie u naszej pani doktor - dostalismy emollient 50 czyli ciekala parafine plus cos tam, wyglada to niezle, zobaczymy jak dziala. Kazala mi odstawic juz wszystkie kremy sterydowe, powiedziala, ze dla takiego malucha nie wolno ich stosowac dluzej niz 2 tyg. no i dostalismy skierowanie do kliniki dermatologii gdzies tu w polnocno - zach londynie...to tyle z nowosci jesli chodzi o nasza walke z tym chorobstwem. Jak najbardziej byloby nam milo Was poznac, moj nr gg to 1702118, pozdrowienia.
- Edzia7: Ja tez mieszkam w UK. Moja corka ma 4.5 miesiaca. Od 3 miesiecy ma pokrzywke. Nie wiem czy to azs bo wszystkie informacje uzyskuje w necie. U lekarza nic sie nie da zalatwic. Mialam juz 4 wizyty u gp. Kazdy mowi co innego, wszyscy sugeruja ze to 'suchosc' skory, a na moje sugestie o alergi robia wielkie oczy . Health Visitor to samo. Juz po prostu opadam z sil. Tylko jeden gp zdiagnozowal pokrzywke, ale przepisal Allerief, ktory mozna stosowac po ukonczeniu 1-szego roku zycia. Inny gp na moje pytanie czy jednak moge zastosowac ten syrop dzwonil do apteki zeby zapytac farmaceute . Takich tu mamy specjalistow. Jedyny plus to to ze wszystko za darmo. Ale co z tego jak nikomu nie mozna zaufac. Jade do Polski pod koniec Marca i moze cos 'znajdziemy', a jak nie to po powrocie sprobuje 'wymusic' wizyte u jakiegos alergologa. Sa tu tacy wogole
-
Basia:
Jakis czas temu w tv oglądałam program o alergiach i egzemach u dzieci w UK oraz o leczeniu.
szczerze mówiąc wiedza i zaangażowanie lekarzy w programie wypadła żałośnie
Nie mieli pojecia o niczym Poruszli się po omacku, właściwie wszystkie diagnozy na zasadzie totalnych przypuszczeń.
Miałam ochotę pogadać do telewizora i podpowiedzieć co nieco...
Będąc w Polsce postaraj sie jak najwięcej załatwić.
Z tego co było jeszcze w tym programie dowiedziałam się, że miesiącami (prawie do 2 lat niekiedy) czeka sie na testy.
Przez tak długi czas może wiele się zmienić u dziecka...
A już wogóle załamała mnie scena w której mama szukała artykułów bezmlecznych dla dziecka. Prawie wszystko zawierało mleko. Kawałki kurczaka też się nie nadawały, bo miały w składzie mleko w proszku
Jedzenie generalnie na maxa przetworzone
- ania_spa: Witam Was Serdecznie!! Ja takze mieszkam w Londynie ( Harlesden) moj syn ma 6 lat i ma AZS Mam taka propozycje zebysmy sie kiedys spotkaly i wymienily doswiadczenia w walce z ta choroba,bo jakbym miala teraz zaczac pisac o tym przez co przechodze z moim sykiem przez ta chorobe to by chyba nocy nie starczylo moj nr gg : 1819160, Ania
- aleksi: Parfenac,oliatum,Nutramigen,steryd...ostatnio jeszcze dostalam olej rycynowy, pewna osoba mi polecila - smaruje nim nozki - zobaczymy co bedzie. Wlasnie weszlismy w ciezki okres wprowadzania nowych pokarmow i tutaj kompletne zaskoczenie - wszystkie te gotowe sloiczki dla dzieci, na maxa przetwozone itd sa tolerowane super przez organizm mojego maluszka, a jak sprobuje dac mu cos ugotowanego w domu - dziecko wyglada jak poparzone...nawet po zwyklej marchewce, no i teraz juz zupelnie jestem w kropce, bo niby powinno byc na odwrot. Co jakis czas odzywa sie jakas Mama atopika z Londka i robi sie coraz bardziej swojsko - ciesze sie.
- aleksi: No to doczekalismy sie - mamy wizyte w czerwcu - w klinice alergologicznej. Jak narazie moje malenstwo zaczelo braz leki antyhistaminowe i odstawilismy sterydy i parfenac - bo dzialal jak i kiedy chcial. A jak u Was drogie Atopiki - a wlasciwie ich mamy?
-
Mika1981:
hej,a tak out of topic,odnosnie wody w okolicach Londynu,wiecie moze czy jest twarda czy miekka?to dla mnie istotne,bo sie przenioslam z Plymouth w okolice Londynu i od razu mnie sypire,wiec nei wiem czy to czasem nie od zmikany wody:) juz nawet dwa razy pogotowie odwiedzilam,niedlugo mnei beda z daleka witac:P
- Alex315: witam ,a ja jestem mama 13 miesiecznegoi synka i od praktycznie 3 tg jego zycia walcze z AZS,mieszkam w Manchesterze,czy moze jest tu jakas mama z moich okolic?chetnei nawizalabym kontakt.dobrze jest miec pokrwna dusze i miec z kim pogadac o tych samych problemach.moj syn tez jest na nutramogenie,dostalam od lekarza oilatum do kapieli i masc Epaderm-bardzo dobra,pomaga!2 tyg temu byl tak wysypany ze odstawialm mu wszystko i zostal tylko na mleku,zaznacze ze to wszystko to;marchew,jablko,gruszka,kurczak,ziemniak,ryz,koperekbrokula.malo tego prawda?a jednak cos go z tego uczulilo!ni eiwem nawet co,bo te produkty w sumie jadl od 7 miesiaca i bylo nawet ok.no ale coz...teraz na nowo zaczynam raz wtyg wprowadzac 1 produkt..i czekam..oby nic nie wyskoczylo! zachecam do kontaktu moj gg 3051501
- Andziorek: Witam serdecznie, Ja rowniez jestem mama malego atopika z Wiltshire. Anots ma w tej chwili ponad 14 miesiecy, wiec patrzac po datach postow i wieku Waszych dzieci, mozna chyba powiedziec, ze sa mniej wiecej w tym samym wieku. U Antka wysypka pojawila sie jak mial okolo 4 miesiecy i zaczal dostawac pokarmy stale. Walczylam z wysypka sterydami (fucidin) i nawilzaczami, przy czym dodam ze Doublebase go uczulal :/ , i nie bylo najgorzej. Tak jak i u Was mowili, ze to normalne, ze kazde dziecko ma wysypke, etc. Podobnie jak Wy czulam sie delikatnie mowiac zlekcewazona. W kwietniu pojechalam do Polski na swieta, mialam zostac 2-3 tygodnie a wyszlo z tego prawie 4 miesiace. Chodzilam po lekarzach (prywatnie) probowalam nowych masci, zmienialam mleko itp, nic nie pomagalo a kazdy mowil co innego. W tym miejscu wtrace w kwestii wydatkow, ze na lekarzy i lekarstwa wydalam ponad 4000zl. W pewnym momencie z malym bylo tak zle ze trafil do szpitala na diagnostyke. Zrobili mu testy na alegreny z krwi, pricki i patch testy a ja bylam coraz bardziej przerazona. Bez zadnej nadziei na to, ze mu pomoga wrocilam do UK pod koniec lipca. ... I w ciagu 3 dni moje dziecko nie mialo sladu AZS... Oczywiscie po wizycie u GP nowych masciach i emolientach. Dostal Betnovate C (steryd + antybiotyk bo bylo podejrzenie zakazenia) i Emulsifying Ointment -> genialne do nawilzania i jako substytut mydla. Widzielismy sie w miedzyczasie z dermatologiem, ktory mu zmienil sterydy na Eumovate a potem hydrokortyzon. CO DO PROBLEMOW Z GP to udalo mi sie znalezc` na to sposob, po wszystkie skierowania chodze do HEALTHVISITORki. Ona Nas skierowala do dermatologa i dietetyka, ze skierowanie do pediatry zrobila tak ze napisala w Antosia red book ze musi byc pod kontorla pediatry kazala mi sie umowic z innym GP niz bylam na poczatku (to ta ktora mi wszystkiego odmowila) i pokazac mu jej notatke. Tak zrobilam i sie udalo. Co do sterydow to musze powiedziec ze maja calkowicie inne podejscie w UK. W Polsce strasza (np odwapnieniem kosci) a nie mowia jak to dziala na prawde. Sterydy bowiem, stosowane na skorze aktywuja sie od razu na skorze aby zwalczyc wysypke, wiec podobno czesto nie przedostaja sie nawet do wewnatrz organizmu. Aby tak sie stalo musilabym szczelnie owinac dzicko folia albo smarowac zdrowe miejsca (a tego oczywiscie nie robie). Tego typu sterydy maja wplyw tylko na skore, tzn moze byc slabsza, ciensza czy bardziej przezroczysta, ale nic poza tym. Konsultowalam to rowniez z farmaceuta-Polakiem w Bootsie i powiedzial ze to faktycznie jest zupelnie inne podejcie niz w Polsce i ze nie ma sie czego obawiac. Stosujac sterydy raz na kilka dni, czasem nawet codziennie, mam pewne wyrzuty, ze moze nie powinnam etc, ale patrzac na moje dziecko jakie jest szczesliwe i spokojne mysle ze warto. A i na mnie jego samopoczucie ma orgomny wplyw i nie mam zamiaru wracac do koszmaru z Polski. Jedynym naszym problemem w tej chwili jest waga Antosia, poniewaz nie moze jesc pewnych produktow wazy niecale 8,9kg (14,5 miesiaca) ale i z tym sobie na pewno poradzimy. Jesli ktoras mama mialaby chec nawiazac kontakt telefoniczny lub mailowy, prosze o pw. Pozdrawiam tymczasem wszystkich atopikow i ich dzielne mamy i zycze duzo, duzo zdrowia. Ania