Atopik z Londynu
Forum Atopowe Zapalenie Skóry Strona Główna → Dziecko z AZS- aleksi: Witam wszystkich serdecznie... Jestem mama 4 miesiecznego brzdaca z AZS...mieszkam w Londynie i o AZS nie slyszalam do wczoraj i wlasnie od wczoraj przeczytalam w internecie chyba wszystko co jest dostepne na ten temat. Przyznam sie szczerze, ze na wiadomosc mojej p.doktor, ze moj synek moze miec egzeme (tak to tutaj nazywaja) zoreagowalam dosc luzno, bo po prostu nie wiedzialam co to takiego. Dzieci czesto maja wysypki, krostki i myslalam, ze to po prostu zniknie po zastosowaniu odpowiedniego kremu, masci czy antybiotyku. Dostalam OLIATUM PLUS do kapieli, double base ( emulient) i hydrocordisone cream 1%...po kapieli posmarowalam policzek malego tym ostatnim i zadzialal cuda...wiec myslalam, ze problem z glowy. Niestety zaczerwienienie wrocilo po kilku dniach i tym razem juz mnie zastanowilo, podeszlam do problemu powazniej i prosze oto jestesmy na Forum Ludzi z AZS. Po pierwsze pragne Wam podziekowac - to istna kopalnia wiedzy, po drugie o Boze jestem kompletnie przerazona. Jeszcze mam nadzieje, ze Ryan z tego wyrosnie...ale jesli nie, no coz po przeczytaniu wielu Waszych wypowiedzi, chociaz wiem, ze da sie z tym zyc...od poniedzialku zaczne szukac specjalisty narazie po omacku bo nie znam tutaj zupelnie nikogo z podobnym problemem, bede Was informowac na bierzaco co i jak...chociaz nie sadze by wpadlitu na cos nowego niz lekarze w Polsce.
- klimaga: Czesc!Ja jestem mamą małej atopiczki (5,5miesiaca) Rowniez mieszkam w Londynie.Teraz chwilowo jestem w Polsce u rodziny.Probowalam roznych metod. Dieta eliminacyjna itp. Nic nie dzialalo.Lekarze przepisywali mi rozne masci po ktorych uczulenie ustepowalo.Ale masci mozna stosowac tylko przez kilka dni.Wiec po paru dniach spowrotem to samo.Prawdziwa meczarnia.Dopiero pomogl krem Triderm.On ma w sobie antybiotyk.Stosowalam przez 3 dni i uczulenie ustapilo calkowicie.A potem zaczelam stosowac masc Parfenac tylko na miejsca w ktorych pojawialy sie objawy wysypki (glownie policzki) i mam spokoj.Niunia nareszcie wesola i spi cala noc, a przede wszystkim sie nie drapie.Takze jak mozesz to popros lekarza o recepte na Triderm, a Parfenac niestety dostepny tylko w Niemczech. Ja prosilam znajomych co akurat tam byli i mi przywiezli.Zycze powodzenia!
-
Magata:
Nic dziwnego, że zadziałał Triderm, gdyż zawiera steryd i to silniejszy niz hydrokortyzon. Triderm jest też antybiotykiem i środkiem grzybobójczym.
Też go używam. Bardzo rozważnie...
- aleksi: Triderm mowisz, ok zapytam - dziekuje za rade, tylko mam pytanie, jesli jest mocniejszy niz hydrocortison to czy bezpiecznie tak od razu od niego zaczynac? O leki z Niemiec nie musze sie martwic, mam tam rodzine, wiec mam mozliwosc je dostac... Jakiego mleka uzywasz dla swojej maluszki, bo ja do tej pory stosuje SMA ale chyba musze przeskoczyc na cos hypoalergicznego - tylko , ze nic takiego tutaj nie widzialam... pozdrowienia
- aleksi: Witam Wszystkich...nie pisze ze duzo,natomiast czytam bardzo uwaznie Wasze wypowiedzi - sporo sie od Was nauczylam, za co jestem postokroc wdzieczna. Jak kazde z Was walcze z atopia mojego malca i wychodzi mi to raz lepiej raz gorzej - od dwoch dni gorzej. Natomiast to co mnie chyba rozni od wiekszosci na forum jest to iz mnie ta walka przynajmniej finansowo nic nie kosztuje. W UK wszystkie te masci, kremy, plyny, Nutramigen itd otrzymuje dla dziecka bezplatnie - i czytajac Wasze wypowiedzi... Jak dajecie rade - przeciez to sa duze pieniadze, poza tym nigdy nie ma pewnosci ze dana masc czy krem poskutkuje? Nie ma oczywiscie sensu porownywac tutaj sytuacji w obu krajach itd., ale to jest akurat lekko szokujace. Walcze ze skora mojego Atopika i czasem jest naprawde tak, ze czuje sie bezsilna, ale gdyby do tego jeszcze mial mi dojsc wykaz cen za kazdy specyfik jaki uzywam do tej walki... No coz zycze sobie i Wam powodzenia.
- dexter: Kiedyś Polacy mieszkali w Polsce, a Rząd był w Londynie. A teraz jest na odwrót .
-
luna:
W temacie kasy nie jest łatwo, u nas wszystko jest absolutnie podporządkowane leczeniu. Marzy mi się sytuacja, kiedy protopic będzie można kupić z jakąś sensowną zniżką, a na dobre emolienty nie wydam fortuny Ale to chyba trzeba byłoby założyć nowy wątek pod tytułem "atopik w normalnym kraju" na takie posty --> " title="Wink" /> -->
- kaja28: """Witam Wszystkich...nie pisze ze duzo,natomiast czytam bardzo uwaznie Wasze wypowiedzi - sporo sie od Was nauczylam, za co jestem postokroc wdzieczna. Jak kazde z Was walcze z atopia mojego malca i wychodzi mi to raz lepiej raz gorzej - od dwoch dni gorzej. Natomiast to co mnie chyba rozni od wiekszosci na forum jest to iz mnie ta walka przynajmniej finansowo nic nie kosztuje. W UK wszystkie te masci, kremy, plyny, Nutramigen itd otrzymuje dla dziecka bezplatnie - i czytajac Wasze wypowiedzi... Jak dajecie rade - przeciez to sa duze pieniadze, poza tym nigdy nie ma pewnosci ze dana masc czy krem poskutkuje? Nie ma oczywiscie sensu porownywac tutaj sytuacji w obu krajach itd., ale to jest akurat lekko szokujace. Walcze ze skora mojego Atopika i czasem jest naprawde tak, ze czuje sie bezsilna, ale gdyby do tego jeszcze mial mi dojsc wykaz cen za kazdy specyfik jaki uzywam do tej walki... No coz zycze sobie i Wam powodzenia.""" Czesc ja rowniez jestem mama atopika z londynu. Niestety o tym ze moj synek ma azs dowiedzialm sie dopiero podczas wizyty u pediatry w Polsce. Tutaj ani pediatrzy ani moj gp nie zauwazyli tego problemu, nawet teraz gdy podczas wizyt kontrolnych wspominam o chorobie czuje sie ignorowana. Na pytanie o preparatach mlekozastepczych moj gp zrobil okragle oczy jakby pierwszy raz o tym slyszal. Prosze powiedz mi gdzie leczysz swojego synka, jakich preparatow uzywasz, jakie mleka i produkty stosujesz i w jaki sposob dostajesz je za darmo> Pozdrawiam Kaja
- aleksi: Witaj, po pierwsze kazdy produkt ktory jest na recepte jest dla dziecka do 16 roku zycia darmowy(UK), a na recepte mozesz poprosic wlasciwie o wszystko.Ja dostaje na nia Nutramigen dla malego, Olitum Plus do kapieli i Doublebase do smarowania cialka.Dali mi tez dwie masci ze strydem+antybiotyk Fucibet i Fucidin H, uzywam ich sporadycznie tylko w stanach najwiekszego podraznienia skory prze 1 do 2 dni i faktycznie czynia cuda.O Nutramigenie przeczytalam tu na forum, mozna go kupic w Bootsie bez recepty, ale jest wowczas bardzo drogi, a jak dostaniesz recepte od GP to masz za darmo. Powiedz swojemu lekarzowi o wszytkim co obserwujesz u dziecka, jest tez dobra strona www angielska o atopic eczema - jest tam nawet o klinice tutaj w Londynie, ale nie pamietam w sumie dokladnie jak i co. Czekam teraz na wizyte u dermatologa i alergologa - wymusilam na mojej Gp zeby mnie tam skierowala, zobaczymy co powiedza. No i najnowsza rzecz w naszej kuracji to Parfenac Fettsalbe - dzisiaj uzylam po raz pierwszy, zobaczymy czy i jak zadziala, mozna go dostac w Niemczech bez recepty - to rowniez wiem z Forum.Pozdrawiam i daj znac jak sobie radzicie.
- kaja28: Czesc Aleksi Dziekuje ci bardzo za te wiadomosci, bardzo mi pomoglas. Problem z moim gp polega na tym ze jest beznadziejny,kiedykolwiek idziemy do niego to zawsze mnie splawia i czyni z mojego problem blachostke. Generalnie jest bardzo niechetny do wysylania kogokolwiek do specjalisty,od dawna tocze z nim spory. Znalesc nowego w mojeje okolicy probowalam, ale wszedzie to samo. Wiec poki co kierowalam sie opinia pediatry z Polski i stosowalam polskie leki. Stosuje diete eliminacyjna( karmie piersia), i tak eliminuje juz prawie wszystko. Jestem zalamana bo do poki stosujemy steryd, tak jak ty okazjonalnie to wszystko wyglada ladnie, jednak gdy tylko przestajemy to skora wraca do poprzeniego stanu. Nie ukrywam ze dopadl mnie najwiekszy kryzys jak do tej pory, dieta eliminacyjna nie pomaga ( stad tez pytanie i nutramigen) a leki mam wrazenie uzalezniaja. Do tego wycztalam ze takie okazjonalne stosowanie strydow jest niebezpieczne wiec przestalam a maly wyglada jak poparzony. Juz nie wiem co robic, wiem ze nie jest to koniec swiata a serce mi sie kroi gdy widze go w takim stanie. Ciekawa jestem jak jest u Was? Swoja droga zapytam jesli moge w jakiej czesci Londynu mieszkasz i ile ma miesiecy / lat Twoj atoopik ? Pozdrawiam Kaja